Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Peştera cu Cristale din mina Farcu - Rosia

Scurt istoric al zonei Farcu

Zona Farcu este situată în partea central - sudică a Munţilor Pădurea Craiului, în bazinul superior al Văii Roşia (bazinul Crişului Negru), pe teritoriul administrativ al Comunei Roşia (judeţul Bihor) fiind parte a sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului (ROSCI 0062). Dealul Farcu are o altitudine de 375m şi este delimitat de Valea Steazelor la nord şi Valea Lazuri la sud. Dealul Farcu este un platou carstic uşor ondulat cu numeroase doline de mari dimensiuni şi câmpuri de lapiezuri parţial acoperite de cuvertura de sol.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

Peştera cu Cristale din mina Farcu în prezent

Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia şi SC Ecopiro SRL au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.

Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.

Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor

unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul) . Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.

Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.

Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri  de Farcu şi „libelulele de cristal”.

Vizitarea Pesterii cu Cristale

În peşteră sunt amenajate două sectoare: turistic şi speoturistic. Pe lângă acestea există un sector care are statut de rezervaţie ştiiţifică şi care poate fi vizitat numai cu programare prealabilă. Mai multe detalii despre orar şi tarife de vizitare găsiţi pe panoul alăturat.

REGULI DE VIZITARE

“PEŞTERA cu CRISTALE din MINA FARCU”

 • NU rupeţi flori, arbuşti, plante, etc., acestea sunt protejate prin lege!;

 • NU atingeţi, rupeţi sau adunaţi formaţiuni sau roci din interiorul peşterii;

 • Respectaţi traseele de acces la peşteră; accesul se face pe drumul pietruit sau pe poteca amenajată;

 • Respectati cu stricteţe indicaţiile ghizilor în timpul vizitării peşterii;

 • Nu este permis accesul cu animale de companie în interiorul peşterii; acestea pot însoţi turiştii doar până la intrarea în peşteră;

 • NU perturbaţi liniştea naturii şi a celorlalţi turişti;

 • NU aruncaţi gunoaie în peşteră

 • Este interzisă organizarea de grătare, mese, camparea în incinta parcării şi a perimetrului peşterii;

 • Parcarea se va efectua numai în locurile special amenajate în acest sens

 • Turiştii sunt rugati sa parcurga cu atentie traseul de acces în mină şi peşteră; Personalul NU îşi asumă responsabilitatea pentru accidentele survenite din cauza neatenţiei turiştilor sau a nerespectării indicaţiilor ghizilor si a custodelui, atât în interiorul peşterii cât şi în exterior!

Tarife si orar de vizitare

A. Programul de vizitare pentru sectorul turistic

Din octombrie până în martie între orele 10:00 şi 18:00

Din aprilie până în iunie între orele 10:00 şi 19:00

Din iulie până în septembrie între orele 10:00 şi 20:00

- Tura ghidată în peşteră durează aproximativ 20 minute;

- Temperatura în interiorul peşterii este de 9-12 0C;

Tarife de vizitare

Adulţi: 15 lei         Copii (5-14 ani): 10 lei

Pentru grupuri organizate:

Adulţi: 10 lei           Copii (5-14 ani): 7 lei

Grupul organizat este format din minim 10 persoane, un însoţitor şi o listă scrisă cu membrii. Lista trebuie să conţină numele şi prenumele membrilor grupului, datele personale (serie şi număr buletin) şi date ce contact ale însoţitorului.

Membrii Federaţiei Române de Speologie cu legitimaţia vizată pe anul în curs şi reprezentanţii autorităţii de mediu în control beneficiază de gratuitate.

B. Vizitarea sectorului speoturistic al peşterii

Vizita se face în grup de maxim trei persoane, cu programare prealabilă la tel. 0745-602203.

Tarife de vizitare sectorul speoturistic:

Grup max. 3 persoane: 150 lei/grup

Chirie echipament de protecţie: 10 lei/pers

C. Vizitarea rezervaţiei ştiinţifice

Vizita este posibilă pe bază de planificare şi doar în scopuri ştiinţifice. Accesul se face în grup de 2 persoane (ghid+vizitator). Vizita durează maxim 2 ore şi costă 450 lei. Detaliile se stabilesc la inscriere.

D. Vizite pentru fotografie şi filmări profesionale

Tariful pentru fotografie profesională este de100 lei/pers

Tariful pentru filmări profesionale este de 400 lei/oră

Notă: nu se percep taxe pentru fotografie şi filmare in scopuri de agrement.

Date de contact: tel: 0359-410556, sau 0745602203 web: www.padureacraiului.ro e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

ATENŢIE!

Nerespectarea regulamentului de mai sus constituie contravenţie conform Legii 49/2011 pentru  aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi a Legii 101/2011, pentru prevenirea şi sancţionarea unor fapte privind degradarea mediului şi se va sancţiona cu amendă sau închisoare.

Amenzile pot fiaplicate de către personalul Ariei Naturale Protejate, posesor de legitimaţie de control, eliberată de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Coordonate GPS de pusintr-o caseta 22,425247 longE 46,817594 latN

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY