Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

INMATRICULAM FARA PLATA TIMBRULUI DE MEDIU? SAU RECUPERĂM ȘI TIMBRUL DE MEDIU ACHITAT?

INMATRICULAM FARA PLATA TIMBRULUI DE MEDIU? SAU RECUPERĂM ȘI TIMBRUL DE MEDIU ACHITAT?

În anul 2013, Guvernul Romăniei a adoptat OUG 9 care a intrat in vigoare la 15 martie același an si prin care se instituie timbrul de mediu, ca venit la bugetul Fondului de mediu și se utilizează de Administrația Fondului de Mediu in vederea finanțării programelor și proiectelor pentru protecția mediului.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență este abrogată Legea 9 din 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Prin apariția OUG 9 din 2013, Guvernul României a crezut că va opri valul imens de acțiuni depuse la instanțele de judecată de către plătitorii taxei pentru emisii poluante, taxei de poluare sau a taxei de primă înmatriculare, indiferent cum se numeau acestea.

DAR nu este chiar așa pentru că în esență, Guvernul României nu a făcut altceva decât să redenumească vechile taxe, în timbru de mediu, ca atare și acesta ca și celelalte taxe anterioare nu fac altceva decât să încalce flagrant dispozițiile articolului 110 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene(TFUE).

Acest articol interzice statelor membre să aplice direct sau indirect impozite și taxe, de orice natură, pentru produse care provin din alte țări membre ale uniuni, astfel încât prin taxele și impozitele instituite să se protejeze produsele naționale similare.

Potrivit jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene, interdicția prevăzută de articolul 110 din TFUE trebuie să se aplice de fiecare dată când un impozit fiscal este de natură să descurajeze importul de bunuri provenind din alte state membre favorizând produsele naționale.

Așadar și reglementarea actuală din OUG 9/2013 privind timbrul de mediu nu este în concordanță cu dispoziâiile art. 110 din TFUE, cu consecința imediată că orice persoană care va formula și depune o acțiune în vederea restituirii timbrului de mediu achitat pentru înmatricularea in România a unui autoturism, i se va admite această cerere de către instanța de judecată.

Mai mult isi va recupera și dobânda fiscală, de la data achitării timbrului și până la restituirea valorii acestuia, potrivit dispozițiilor Codului fiscal și având la bază hotărârea pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene in cauza nr. 565/2011-Mariana Irimie c.Administrația Finanțelor Publice Sibiu, în care s-a arătat că statul trebuie să plătească și dobânzile aferente pentru o taxă percepută nelegal, începând de la data plății taxei.

În opinia mea, instituirea plății timbrului de mediu de către Guvernul României prin OUG 9/2013, îmi limitează și împiedică exercitarea dreptului de proprietate asupra unui bun, in acest caz un autoturism pentru care am achitat contravaloarea și deci sunt proprietar, dar de care nu pot să mă bucur și nu pot să il folosesc decât dacă achit acest timbru.

Tocmai din acest motiv se încalcă și dipozițiile art. 555 din Noul Cod civil privind dreptul de proprietate privată deoarece prin impunerea timbrului de mediu autovehiculul este scos din circuitul civil în mod indirect iar proprietarul nu va mai putea să îl vândă întrucât va avea stabilit acest timbru într-o valoare foarte mare. La acest moment există atât hotărâri judecătoresti privind înmatriculări de autovehicule fără plata acestui timbru de mediu dar și restituiri ale acestuia, doar la Tribunalul Teleorman.

În concluzie consider că în viitorul apropiat vor fi pronunțate, de către instanțele de judecată din Bihor, primele hotărâri judecătorești prin care se va dispune fie înmatricularea fără plata timbrului de mediu fie restituirea timbrului de mediu deja achitat.

Adrian COSTEA

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY