Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

CLAUZELE ABUZIVE DIN CONTRACTELE DE CREDIT BANCAR

CLAUZELE ABUZIVE DIN CONTRACTELE DE CREDIT BANCAR

Odată cu perioada de creștere economica ce a avut loc in până la apariția crizei economice, mulți dintre noi au considerat ca este cazul să își achiziționeze o locuință, fie ea casă sau apartament printr-un credit obținut de la o bancă și pe care l-a garantat cu o ipotecă asupra acelei locuințe în favoarea băncii.


Dar băncile, care indiferent cum fac nu ies in pierdere, au început să speculeze intențiile clienților de a-și cumpăra o locuință cu credit ipotecar și au introdus în contractele de credit diferite comisioane si adaosuri prin obliga clientul ca prin contractul de credit să achite cu acest titlu sume de bani care ar fi reprezentat obligații ale acestora.

De regula, aceste clauze sunt cuprinse in contracte preformulate, lipsindu-le caracterul negociat, si creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, contrar cerintelor bunei-credinte.

Din aceste motive, precum si pentru argumentele care vor fi dezvoltate in cele ce urmeaza, aceste clauze abuzive sunt nule absolut, urmand a fi eliminate din contracte doar de catre instantele de judecata.

Dezechilibrul contractual indus de aceste clauze si lipsa bunei-credinte a bancii trebuie analizate in functie de justetea acestor comisioane fata de costurile suportate de banca in legatura cu activitatea sa de acordare a creditului.

O astfel de justificare nu exista, acest comision nereprezentand altceva decat o dobanda mascata care, pe langa faptul ca lezeaza interesele economice ale clientilor, aduce atingere si mediului concurential bancar, dezavantajand bancile concurente prin prezentarea unor dobanzi doar aparent reduse, dar care, de fapt, disimuleaza un spor de dobanda sub denumirea de comision iar aceasta disimulare a dobanzii echivaleaza cu un dol.

In plus, trebuie subliniat faptul ca acest comision este prohibit in mod expres de art. 15 din Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare indica in mod limitativ care sunt costurile pe care trebuie sa le suporte consumatorul dintr-un contract de credit imobiliar/ipotecar: „In sarcina imprumutatului vor fi puse numai cheltuielile aferente intocmirii documentatiei de credit si constituirii ipotecii si garantiilor aferente” iar art. 9 din aceeasi lege enumera clauzele pe care le poate cuprinde un contract de credit imobiliar.

Prin urmare, orice alt cost pus in sarcina clientilor, inclusiv comisionul de acordare/comisionul de gestiune, este interzis in mod expres de legislatia in vigoare.

Trebuie subliniat ca art. 44 din Regulamentul BNR 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, prevede ca imprumutatorii sunt obligati sa informeze clientii prin mentionarea posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar, a riscului de rata a dobanzii ori in cazul cresterii costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract.

Dintre comisoanele care au fost introduse in convențiile de credit enumerăm doar câteva: comisionul de administrare, comisionul de risc, comisionul de urmărire, comisonul de plată sau rambursare anticipată a creditului, comisionul supraveghere, comisionul aniversar si alte multiple forme de denumire a unui astfel de comision prin care banca nu face altceva decât să își mărească veniturile pe seama clientului persoană fizică pe care l-a împrumutat.

DOBANDA de asemenea trebuie sa fie stabilita intr-un cuantum fix sau daca se modifica, aceasta modificare sa aibe un suport juridic real, in caz contrar fiind clauza abuziva care incalca dispozitiile art. 4 din Legea 193/2000 privind privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, care stipuleaza expres astfel :,, O clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor.,,

In aceste conditii instanta de judecata competenta care este judecatoria de la domiciliul consumatorului, adica al persoanei fizice imprumutate, nu va avea altceva de facut decat sa pronunte o hotarare judecatoreasca de anulare a clauzelor abuzive din contractele de credit iar clientii sa ceara restituirea sumelor achitate nelegal in baza unor astfel de clauze.

Adrian COSTEA

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY