Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Curtea Europeana de Justitie condamna Romania pentru rambursarea nelegala a taxei de poluare

CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE CONDAMNA ROMANIA PENTRU RAMBURSAREA  NELEGALA A TAXEI DE POLUARE

Prin OUG nr. 9 din 2013 Guvernl Romaniei a instituit timbrul de mediu si a stabilit sistemul de rambursare al taxei auto din 2008.

Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat la data de 15 octombrie 2014, in cauza C-331/13, in sensul ca restituirea taxei auto din 2008 contravine dreptului Uniunii Europene iar decizia a fost luata ca urmare a unei intrebari preliminare adresate curtii de catre Tribunalul din Sibiu.

Intrebarea cu titlu preliminar a fost formulata in cadrul unui litigiu dintre reclamantul Ilie Nicula, pe de o parte, si paratele Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte, litigiu ce avea ca obiect refuzul paratelor de a acorda reclamantului restituirea taxei auto reglementata de OUG nr. 50/2008 si anulata ulterior intrucat era contrara dreptului Uniunii Europene, conform unei alte decizii a CJUE.

In concret, se arata ca in cursul anului 2009, reclamantul Ilie Nicula, cetatean roman a achizitionat un autovehicul de ocazie care a fost inmatriculat pentru prima data in Germania iar ulterior pentru inmatricularea autovehiculului in Romania, reclamantul Nicula a platit, in temeiul OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxa auto.

Din 15 martie 2013, Guvernul a inlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formula de calcul a acestui timbru a condus la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru autovehiculele Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru autovehiculele Euro 2, Euro 1 si non-euro, pe motivatia ca masinile vechi au o durata mai scurta de functionare si, ca atare vor polua pentru o perioada mai scurta.

In temeiul acestui act normativ, mai precis la art. 12 alineatul (1) se arata ca taxa pe poluare deja achitata poate fi restituita exclusiv în cazul în care cuantumul ei este mai mare decât cel al timbrului de mediu, restituirea fiind prevazuta limitativ si fiind redusa doar la aceasta eventuala diferenta. Astfel, în speta, întrucât cuantumul timbrului de mediu datorat de domnul Nicula pentru autovehiculul sau este mai mare decât cuantumul taxei pe poluare achitate anterior, domnul Nicula nu ar mai fi îndreptatit sa recupereze taxa pe poluare si dobânzile aferente, suma corelativa fiindu-i retinuta de autoritatile fiscale si de mediu cu titlu de timbru de mediu

De mentionat ca acest timbru de mediu se achita o singura data, fie la prima inmaticulare in Romania fie la prima transcriere a titlului de proprietate, atat pentru autoturismele noi cat si pentru autovehiculele seconh hand pentru care nu s-a achitat fosta taxa auto, sau daca s-a achitat a fost restituita pe baza unor hotarari judecatoresti.

In anul 2013 incasarile din timbrul de mediu au fost de peste 700 milioane de lei in timp ce restituirile vechii taxe a avut valori de peste 500 milioane lei.

In concluzie, Decizia Curtii -Marea Camera- arata ca Dreptul Uniunii trebuie interpretat în sensul ca se opune unui sistem de rambursare a unei taxe percepute cu încalcarea dreptului Uniunii precum cel în discutie din litigiul principal.

Asadar daca Romania este condamnata pentru o modalitate de restitire nelegala a unei taxe auto, asteptam in viitorul nu prea indepartat si condamnarea pentru instituirea timbrului de mediu ca fiind neconform cu reglementarile Uniunii Europene, cu consecinta recuperarii de catre platitor si a contravalorii timbrului de mediu.

Adrian COSTEA

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY