Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Deserturi

 

Ciurigi:

 

Ingrediente:

 

1 kg de făină

 

gălbenuşuri cât cuprinde făina să nu fie moale

 

lapte sau o nucă de unt

 

Mod de preparare:

 

Se amestecă toate într-un vas, se frământă bine, chiar şi o oră şi se lasă aluatul liniştit, vreo jumătate de oră. Se rup bucăţi din aluat şi se fac corzi subţiri de circa 15-20 cm care se împletesc într-un anume fel. Odată pregătite acestea se pun la copt într-o tigaie cu untdelemn cu untură bine încinsă. Când sunt scoase afară se presară cu zahăr pudră.

 

Cocoroadă (lângalău):

 

Ingrediente:

 

aluat gata pregătit rămas de la pâine

 

prune fără os

 

zahăr

 

Mod de preparare:

 

Se întinde o foaie subţire, din aluatul special lăsat de la pâine, pe frunze de varză sau de viţă- de-vie. Peste foaia de aluat se pun prunele , peste care se presară zahăr. Plăcinta se dă la cuptor încins, direct pe vatră. Pentru această plăcintă mai se pot folosi umpluturi precum: mere rase, brânză dulce sau sărată, sau varză călită.

 

Gomboţi cu prune:

 

Ingrediente:

 

1 kg de cartofi

 

2 ouă

 

1 pahar de pesmet

 

300 g de făină

 

untură pentru prăjit, sare

 

Mod de preparare:

 

Cartofii se fierb în coajă, se curăţă, se freacă piure şi se amestecă cu făină, ouă şi sare. Când amestecul este gata se iau bucăţi mici din aluat şi se fac gomboţi (au formă rotundă) din ele, iar în interor se pun bucăţele de prune fără os. Se pune apă la fiert în care se pun şi gomboţii, pentru a se întări şi a se fierbe. Când sunt gata, se scurg într-o sită şi se prăjesc în untură cu pesmet.

 

Gomboţi cu brânză dulce (papanaşi):

 

Ingrediente:

 

½ kg făină, sare, zahăr

 

brânză dulce

 

2 ouă

 

Mod de preparare:

 

Se separă gălbenuşurile de albuşuri, iar albuşurile se bat spumă. Se freacă brânza cu gălbenuşurile, făina şi sarea, la sfârşit adăugându-se albuşurile, formându-se un amestec destul de „vârtos”. Din acesta se fac rotocoale de aluat şi se pun la fiert. La final se tăvălesc prin pesmet prăjit în untdelemn şi se stropesc cu zahăr.

 

Pancove:

 

Ingrediente:

 

½ kg făină

 

3 ouă, sare, zahăr

 

drojdie

 

lapte

 

Mod de preparare:

 

Se face un aluat din toată această compoziţie şi se lasă la loc cald ca să dospească. După care se fac plăcinţele mici şi care se coc în ulei încins sau untură.

 

Cozonaci:

 

Ingrediente:

 

1 kg de făină

 

1 ceaşcă de zahăr, praf de sare

 

2 linguri de untdelemn

 

7 gălbenuşuri, 4 albuşuri

 

50 g de drojdie

 

500 ml lapte

 

nucă sau mac, pentru umplutură

 

Mod de preparare:

 

Se desface drojdia într-un pahar de lapte călduţ şi o lingură de zahăr şi se lasă să se fermenteze. Într-un castron se opăresc 3 linguri de făină cu 1 pahar de lapte clocotit şi se amestecă bine, să nu facă cocoloaşe. Când s-a răcit cât de cât se amestecă cu drojdia şi se frământă temeinic. Se presară cu făină şi se lasă deoparte să respire şi să crească. Gălbenuşurile se freacă cu sare mai întâi, apoi cu zahăr, turnat puţin câte puţin, până iese o cremă spumoasă. Albuşurile se bat spumă. După ce plămădeala a crescut, se frământă cu făina rămasă, gălbenuşurile, 1 pahar de lapte cald şi albuşuri, preţ de o jumătate de oră. Se lasă aluatul să dospească 2-3 ore, la căldură uscată şi sănătoasă, iar între timp se ung tăvile pentru cozonac cu ulei. Când s-a dospit se iau bucăţi de aluat, care se întind pe fund de lemn, pe deasupra fiind presărată nucă, mac, sau cacao. Foaia astfel obţinută se roteşte şi se pune în tavă, fiind unsă cu gălbenuş de ou pe deasupra, pentru o culoare mai frumoasă.

 

Cozonac cu brânză:

 

Mode de preparare:

 

De Crăciun se făceau cozonaci cu brânză. Singura diferenţă între ei şi cei cu nucă sau mac este că aceştia se umplu cu brânză dulce sau sărată.

 

Mălai dospit cu dovleac:

 

Ingrediente:

 

½ kg făină de mălai

 

½ kg dovleac

 

făină, griş, drojdie, zahăr, ulei, sare, zahăr vanilat

 

smântână

 

Mod de preparare:

 

Se curăţă dovleacul, se spală, se taie în bucăţi ce se fierb în apă. Se scoate şi se pune în alt vas, iar în apa în care a fiert se toarnă mălaiul, care se lasă să dea în câteva clocote, Când mălaiul este rece, se frământă împreună cu dovleacul fiert, cu griş, zahăr, zahăr vanilat, drojdia şi puţină sare, până se obţine o compoziţie moale ce se toarnă într-o tavă unsă cu untură. Făina şi smântâna se amestecă, se toarnă peste compoziţie şi pune din nou în cuptor pentru ½ oră. Se serveşte cald.

 

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY