Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Muzee din Depresiunea Beius

Muzeul municipal Beius

Muzeul orasenesc beius Muzeul municipal beius Muzeul Beius

Cine doreste sa cunoasca cu adevarat Tara Beiusului trebuie sa isi inceapa demersul cu o vizita la Muzeul Municipal Beius. Acest muzeu este unul dintre muzeele zonale reprezentative ale circuitului muzeal romanesc, fiind un autentic depozitar de informatii semnificative despre acest spatiu de mare traditie, frumoasa istorie si deosebite frumuseti turistice. Muzeul din Beius are doua expozitii de baza, una de istorie si una de etnografie, incepand din 1985 dar si un spatiu extins adecvat numeroaselor expozitii temporare de arta, stiinte ale naturii, etc.

Cladirea, monument istoric, fosta casa a memorandistului Vasile Ignat si a martirului Ioan Ciordas, a fost construita la sfârsitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, cu dominanta baroca. Muzeul functioneaza în actualul sediu din 1965, initial cu o colectie eclectica. Din 1985 muzeul este organizat ca muzeu de istorie si etnografie reprezentativ pentru zona Beius - Vascau. Muzeul este reprezentativ pentru istoria si etnografia depresiunii Beius-Vascau, respectiv bazinul superior al Crisului Negru. În prezent are o sectie de etnografie cu tematica de baza Mestesugurile populare, sectie de istorie, doua sali de expozitii temporare. Dominanta colectiei este etnografia si arta populara (aproximativ 3.000 de piese). Toate obiectele provin din zona, fiind reprezentative pentru categoriile: port, tesaturi de interior, obiecte de uz casnic, unelte, mobilier, ceramica, icoane, atelier de lemnarit din Budureasa. Cea mai veche piesa de etnografie datata este o grinda de casa din 1741. Colectia de istorie si arheologie cuprinde: piese din neolitic, epoca bronzului, civilizatie dacica, ev mediu si istorie moderna.

 

Muzeul din Chiscau (La Fluturi)

La fluturi Muzeu Chiscau La Fluturi

La doar 300m de cunoscuta "Pestera Ursilor" in satul Chiscau (comuna Pietroasa) din judetul Bihor, Aurel Flutur a intemeiat un senzational muzeu etnografic particular. Intemeietorul (zis si "Domnocu") acestui muzeu cu peste 2000 de obiecte, a inceput sa stranga obiecte vechi de peste 30 de ani, reusind sa salveze de la disparitie o serie de obiecte de arta populara, vestigii istorice si etnografice.

Muzeul satesc Finiș

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY