Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Bun Venit pe www.tarabeiusului.ro

 

Beius, Bihor, Romania

 

ASEZAREA GEOGRAFICA A MUNICIPIULUI BEIUS

SI A TARII BEIUSULUI

Andrei Indries

Va invitam sa petreceti câteva zile de vacanta in cele mai cunoscute zone turistice din zona Beius , Padis si Muntii Apuseni, celebre prin relieful carstic, remarcabil aici prin suprafata, grandoare si varietatea de forme. Un imens complex carstic (Cetatile Ponorului), nenumarate doline, pesteri (P. Piatra Altarului, Pestera Caput, Pestera Ursilor, P. Micula, P. Ferice, Pestera Meziad, P. Ciur-Izbuc, P. Ciur-Ponor, P. Corbasca, P. Magura, P. Dracoaia), avene(Avenul Gemanata, Avenul Negru, A. din dealul Secatura, A. din dosul Muncelului, A. Hoanca Urzicarului), ghetari (Focul Viu), canioane salbatice (Valea Galbenei, Valea Boga), râuri care dispar în pamânt si reapar la distanta de kilometri în surprinzatoare izbucuri, chei de-o indescriptibila frumusete(Cheile Somesului Cald), lacuri subterane, cascade...

Cei care, venind dinspre vest îsi îndreapta pasii spre tinuturile pline de farmec ale Muntilor Apuseni , pot strabate si frumoasa depresiune a Tarii Beiusului, poarta si parte a lor, încadrata de Muntii Bihor-Vladeasa la est, Padurea Craiului la nord si Codru Moma la sud-vest. Depresiunea Tarii Beiusului comunica, în nord vest, cu Câmpia de Vest (Banato-Crisana); este drenata de Crisul Negru, de unde rezulta si denumirea de Depresiunea Crisului Negru.

La nivel national se afla în nord-vestul tarii, în întregime pe teritoriul judetului Bihor.

 

 

Asezarea geografica a Depresiunii Tarii Beiusului (1995)

Depresiunea Tarii Beiusului este strabatuta de râul Crisul Negru, care colecteaza toate apele curgatoare din zona. Pe malul drept al Crisului Negru, care curge pe lânga oras, este asezat municipiul Beius. Valea Nimaiestilor îl brazdeaza în doua pe o suprafata de 2,5 km si se varsa în Crisul Negru în SSV orasului.

Beiusul este traversat de Drumul National 76, care în context european devine Drumul European 79, face legatura între Oradea si Deva si de calea ferata Oradea-Vascau, functionala în prezent doar prin Salonta.

Beiusului îi apartine administrativ si satul Delani.

 

 

Dupa mentionarea succinta a pozitiei geografice a depresiunii, asupra careia vom reveni, trebuie sa mai amintim ca în literatura de specialitate istorico-geografico-geologica, depresiunea este numita fie ca atare, fie ca bazin, fie ca “tara”. Denumirea de Bazinul Beiusului se utilizeaza în sens geologic si se refera la faptul ca zona se afla sub apa marina când avea loc sedimentarea geologica a sa (a nu se confunda cu termenul de bazin hidrografic, care se utilizeaza pentru Crisul Negru); din momentul când zona a fost eliberata de apele marine si începe sculptarea de relief, trebuie utilizat termenul de Depresiunea Beiusului; din punct de vedere istoric, dupa ce populatia care a ocupat aceasta arie depresionara a capatat constiinta unitatii sale, se foloseste termenul de “Tara Beiusului’.

Beiusul se afla la altitudinea de 197 m fata de nivelul Marii Negre. Coordonatele sale geografice sunt: 46o40’ lat. N si 22°21` long. E; se gaseste mai ales pe terasa a doua a Crisului Negru (altitudini absolute de 191-200 m dar are portiuni situate si pe lunca Crisului Negru).

Teritoriul administrativ al municipiului Beius, la 31 decembrie 2006, era în suprafata de 2 446 ha (24,46 Km²) si se prezinta dupa cum urmeaza:

 

 

 

Total

Din care Delani

 

Suprafata arabila

1.215 ha

321 ha

1.

Total

1.215 ha

 

 

Pasuni

517 ha

 

 

Fânete

74 ha

 

 

Vii

1 ha

 

 

Livezi

3 ha

 

2.

Total

595 ha

 

3.

Total suprafata agricola (1+2)

1.810 ha

 

4.

Suprafata neagricola (din care):

636 ha

 

 

Paduri

199 ha

 

 

Ape

31 ha

 

 

Drumuri

59 ha

 

 

Curti si cladiri

312 ha

 

 

Neproductiv

35 ha

 

5.

Suprafata totala (3+4)

2.446 ha

321 ha

 

Datele de mai sus ne-au fost comunicate de Primaria Beius în ianuarie 2007.

Municipiul Beius se învecineaza cu comunele: Pocola la vest, Finis la sud-vest, Tarcaia la sud-vest, Curatele la est, Remetea la nord si Draganesti la sud-est.

Un taram ce merita pretuit

 

Ioan Degau/Nicolae Branda

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY