Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Comuna Curatele

Comuna Curatele se situeaza în partea de sud-est a judetului Bihor, în depresiunea Beiusului, în districtul muntilor Bihor-Vladeasa.

Atestata documentar 1300, ca si comuna 1900 cand s-a stabilit ca si centru de comuna localitatea Curatele. Localitatile care alcatuiesc comuna sunt atestate documentar însa din anii 1300 când cele 5 obsti satesti functionau de sine statatoare. Comuna este alcatuita din urmatoarele localitati: Curatele, Beiusele, Cresuia, Nimaiesti si Pocioveliste. Populatia comunei este de aproximativ 3200 de persoane.

Altitudinea medie la care este situata comuna Curatele este de 380-600 m. Temperatura medie anuala este de 100 C, temperatura minima este de - 50 C iar temperatura maxima de 280 C.

Zona comunei Curatele se caracterizeaza printr-o larga raspândire a vânturilor de munte si de vale, care aduc multe precipitatii si determina un numar mare de zile ploioase. Comuna Curatele este renumita prin relieful ei diversificat (atât munte, dealuri joase cât si lunci), lucru ce a dus la dezvoltarea urbanistica a satului de vacanta Coada Lacului, un punct turistic minunat si foarte solicitat.

Ca si traditii locale putem aminti horele taranesti desfasurate cu ocazia sarbatorilor traditionale, precum si prelucratul lemnului.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY