Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Comuna Pomezeu

Localitatea Pomezeu a fost atestata documentar, în anul 1492. Comuna Pomezeu are în componenta urmatoarele sate: Pomezeu, Câmpani de Pomezeu, Valani de Pomezeu, Sitani, Spinus, Cosdeni, Hidis si Lacu Sarat (care de fapt este un catun).

Localitatile CosdenLHidis si Sitani sunt atestate documentar din anul 1508.doar Lacu Sarat apare ca unitate administrativa dinstincta din anul 1956.

In marginea comunei se afla ruinele unei cetati feudale atestata documentar prima data in anul 1594 (sub numele de POPMEZO,important centru domenial ,de care apartineau 15 sate(1633)STAP!N FIIND Sigismund Kornis de Rusca,generalul principelui Transilvaniei Gheorghe Rakcoczi I.

A fost cucerita de otomani in anul 1659,fiind una dintre cele mai înfloritoare localitati din zona ,devenind resedinta de sandceag( 1660-1692).

Acestia confom legendei care circula prin zona au trecut la consolidarea cetatii obligind cetateni! din zona sa aduca piatra de Ia Cimpani pe cap,pina cind acestora li s-au facut viermi sub pielea capului.

Dupa infringerea turcilor in cetate au locuit « popii rosii »,dupa datele pe care le detinem acestia fiind calugarii franciscani,care au detinut puterea o vreme in zona.

Localitatea Sitani ,.intr-o perioada a purtat numele de TURBURESTI,dar dupa cumpararea acesteia de catre SITANY BELA a luat numele de SITANI dupa numele acestuia.In zona mai sunt bisericile de lemn din satele Cimpani de Pomezeu si Valani de Pomezeu,atestate documentasi- odata cu localitatile.

Comuna Pomezeu este asezata in partea de sud-est a judetului Bihor jn prelungirea estica a Depresiunii Floloduluija o distanta de 23 km fata de municipiul Beius si n75 km de municipiul Oradea,urmind drumul european E 79,iar din Rabagani DJ 764 K.

Suntem vecini la N,N-V cu comuna Dobresti,la E comunele Rosia si Cabestija S-E comuna Remetea si la V,S-V comuna Rabagani si vest comuna Simbata. Teritoriul administrativ are o suprafata de 5510 ha,dezvoltindu-se pe lunca piriului VIDA si pe versantii limitrofi.Este înconjurata de dealuri întocmai cu o cetate avind doua porti spre Rabagani si Dobresti.

Din puinct de vedere climatic comuna face parte din climatul temperat continental cu veri relativ calduroase si ierni blinde .

Vegetatia -productia plantelor este bunajar vegetatia este etajata,fiind compusa in general din paduri de foioase si poieni întinse.

Populatia comunei este ,conform ultimului recensamint de 3373 locuitori.,in descrestere fata de 1992 -3830 locuitori,principala activitate constituind-o agricultura.foarte putini fiind angajati la întreprinderi din Beius si Oradea sau Dobresti.

In comuna exista o primarie,un post Politie rurala,un dispensar,3 scoli generale de 8 ani.6 scoli generale de 4 ani,6 biserici ortodoxe ,3 penticostale si una baptista,7 camine culturale,4 gradinite,7 camine culturale,o biblioteca comunala.

Ocupatia locuitorilor preponderenta este agricultura in special cultura cerealelor si cresterea animalelor,fiind una din comunele fruntase din Bihor in ceia ce priveste cresterea porcilor,vitelor si ca nr de tractoare pe cap gospodarii 1 Ia 4 gospodarii.

In comuna s-ar preta turismul agromontan constind in turism de agrement :Lacu -Sarat-drumetii ,turism pentru cunoasterea patrimoniului natural-cuiburi de ghimpe (Ruscus aculeatus) la Cimpani,stejar secular si izvor cu apa mezotermaIa,Pestera Muhuchii -Lacu -Sarat ,turism pentru cunoasterea valorilor de patrimoniu-Ruinele Cetatii Kornis,Satele Cimpani si Valani-biserici de lemn,Pomezeu,Cimpani,Sitani-locuinte satesti,satele Pomezeu si Sitani-mori de apa.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY