Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Istoria satului Drăgoteni de la prima datare şi până în prezent!

File din istoria satului de la prima datare şi până în prezent

Transilvania este una dintre cele mai importante regiuni din Europa  Centrală şi de Sud-Est pentru descoperirile bogate în aur, bronz, cupru, depozite de sare, care au reprezentat principalul suport al înfloririi acestui spaţiu pe parcursul epocii bronzului.

Ultima actualizare: Joi, 26 Aprilie 2012 08:44

Accesări: 6852

Citește mai departe:Istoria satului Drăgoteni de la prima datare şi până în prezent!

Localitatea Drăgoteni

Localitatea DRĂGOTENI se află  în nord-vestul României , în fosta regiune Crişana, actualmente în judeţul Bihor . Satul DRĂGOTENI  ÎMPREUNĂ CU SATELE Remetea, Meziad, Petreasa şi Şoimuş aparţin comunei REMETEA, comună situată în sud-estul judeţului Bihor, în depresiunea Beiuşului, la 10 km nord de Municipiul Beiuş,  pe drumul judetean Beiuş_Aleşd, la confluenţa râurilor Valea Roşiei cu Valea Meziadului.

Ultima actualizare: Miercuri, 06 Aprilie 2011 15:02

Accesări: 3590

Citește mai departe:Localitatea Drăgoteni

Drăgoteni: Ocupaţii şi meşteşuguri tradiţionale

Încă din cele mai vechi timpuri locuitorii din Transilvania şi mai ales cei din zona Beiuşului şi-au asigurat traiul de zi cu zi prin cultivarea pământului şi creşterea animalelor.

Primele culturi ale locuitorilor din Drăgoteni au fost grâul roşu, orzul, ovăzul, secara şi cânepa. Porumbul a fost introdus în cultură abia în sec. XVII, iar primele atestări ale acestuia apar în sec. XVIII. Pentru hrana locuitorilor şi a animalelor se mai cultiva rareori şi foarte puţine şi diferite legume.

Ultima actualizare: Miercuri, 06 Aprilie 2011 14:58

Accesări: 5000

Citește mai departe:Drăgoteni: Ocupaţii şi meşteşuguri tradiţionale

Incondeiatul ouălor "impristitul" la Drăgoteni

M-am aplecat asupra acestui obicei abia după ce bunica mea n-a mai fost şi după ce am urmărit un reportaj realizat de doamna Elize Stan, în Drăgoteni. Mi-am dat seama atunci că bătrânii noştri aveau o cultură a lor, cultură populară, că tot ceea ce făceau era motivat, dar noi cei de azi, din varii motive pierdem esenţa.

Am fost şi eu ca toţi copiii, şcoala, modernismul, ne provoca să lăsăm ce-i vechi şi acum îmi amintesc câte lucruri îmi explicau bunicii şi nu-i ascultam, am realizat că mi-a mai rămas o singură legătură cu acea lume a lor, MAMA, generaţia ei a mai reuşit să participe la anumite obiceiuri, să le practice, să le cunoască.

Îmi amintesc din copilărie cum încondeiam, împristeam ouă împreună cu bunica, mama, alte femei din familie sau vecine şi bunica ne certa dacă trasam linii ondulate. Atunci nu ceream explicaţii, nu încercam să înţeleg de ce, dar mai târziu am cosiderat că probabil pentru ea simboliza şarpele cel care l-a îndemnat pe om la păcat.

O altă întâmplare pe care o reţin e că mama împristise un ou şi motivul era frâul calului - denumirea s-a pierdut în timp, mai târziu numindu-se frâu  în zilele de azi foarte puţine femei facând corespondenţa între motiv şi denumire-, iar eu nu puteam accepta denumirea, nu „dădea bine” în anii 1974-1975, pentru mine era plasă.

Dacă ne gândim că frâul o dată struneşte calul, un alt frâu era confecţionat din sfoară şi se folosea pentru a duce în el oala cu mâncare la câmp şi plasa care era folosită pentru a-ţi transporta cumpărăturile probabil că e de înţeles, dar azi când îmi dau seama de diferenţa de valoare, mi se pare foarte grav. Concluzia este că orice om apreciază ce are abia după ce l-a pierdut, aşa şi eu.

Datorită acestui crez, a înţelegerii acestor lucruri am iniţiat concursul Oul de Paşti împreună cu domnul primar al comunei Remetea de atunci, Ioan Costică Domocoş, în anul 1997 având loc prima ediţie. Mi-am dorit ca învăţătura pe care am primit-o s-o transmit mai departe şi consider acest concurs un omagiu adus tuturor femeilor care s-au aplecat asupra acestui obicei, a celor care nu mai sunt şi a celor care îl păstrează şi azi, chiar dacă o fac doar pentru căminul lor.

Ultima actualizare: Joi, 21 Aprilie 2011 19:06

Accesări: 5070

Citește mai departe:Incondeiatul ouălor "impristitul" la Drăgoteni

Şcoala din Drăgoteni

România, aflată între cele două Războaie Mondiale (1918-1939) şi după înfăptuirea statului naţional unitar şi recunoaşterea sa internaţională, cunoaşte un proces de consolidare relativă pe plan intern prin refacerea economică, reforma agrară şi unificarea legislativă.

Ultima actualizare: Miercuri, 06 Aprilie 2011 14:56

Accesări: 3820

Citește mai departe:Şcoala din Drăgoteni

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY