Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Comuna Cimpani

Comuna Câmpani este situata în depresiunea Beiusului, de-a lungul "Vaii Baitei", afluent al Crisului Negru.Comuna are în componenta 5 (cinci) sate: Câmpani (aflat în centru, care îi da numele), Fânate, Sighistel, Hârsesti si Valea de Sus. Ultimul sat mentionat a fost inclus comunei noastre în anul 1986, când s-a facut organizarea administrativ-teritoriala a României. Toate satele componente sunt de tip adunat, gospodariile fiind unele lânga altele, urmând cursul unui râu sau drum. Satele Câmpani si Fânate sunt strabatute de DN 76, care face legatura între resedinta judetului, municipiul Oradea si orasele Alba Iulia si Câmpeni (judetul Alba).

Comuna Câmpani este asezata în Lunca Baitei la o altitudine de 300-400 metri, fiind marginita la Est de depresiunea Nucetului, la Vest de platoul Lunca Vascaului, la Nord de dealurile Sighistelului iar în Sud de dealurile Sârbestilor.

Solul comunei are un caracter aluvionar, de lunca superioara, bogat în pietris, pe o latime de 500-600 de metri, propice agriculturii.Restul terenurilor sunt bolovanisuri sau eroziuni profunde provocate de pâraie sau torenti.

Clima are un caracter temperat-continentala, temperatura medie anuala fiind de 10-10,2 grade Celsius, iar precipitatiile se încadreaza în media anuala pe tara.

Populatia comunei, conform ultimului recensamânt din 2002 numara 2658 persoane din care 2644 români, 1 maghiar, 8 romi, 1 grec si 4 moldoveni din Republica Moldova.

Locuitorii se ocupa cu: cresterea animalelor, cultura plantelor, pomicultura. Aceste îndeletniciri nu asigura cele necesare vietii de zi cu zi, motiv pentru care, mare parte din populatie este angajata la societatile European Drinks, European Food din Stei, Rieni si Sudrigiu, altii sunt angajatii E.M.Bihor sau diferitelor societati private din zona.

Potentialul turistic al comunei este important. Sunt cunoscute în întreg judetul si chiar în tara pesterile din Valea Sighistelului îndeosebi, dar si cele din satul Fânate. pe pasunea montana a comunei s-a construit statiunea turistica a sporturilor de iarna Vârtop (lânga Arieseni). Biserica veche din lemn din satul Fânate datând din secolul XVIII este declarata monument istoric. Martirilor neamului ucisi în 1919 în satul Sighistel, le-a fost înaltat un monument, în centrul satului.

Comuna noastra este înfratita din anul 2003 cu localitatea Saint Jean en Royans din Franta, legaturile strânse si permanente fiind realizate de asociatia non-guvernamentala "Europrietenia" care sprijina scoala în toate actiunile sale.

Comuna Câmpani este compusa din urmatoarele sate: Sighistel, Fânate, Valea de Sus, Hârsesti si Câmpani. În localitatea Câmpani, datorita faptului ca se întinde pe o distanta de aproximativ 3 kilometri de-a lungul drumului national DN 76 exista doua unitati scolare, una cu clasele I-IV în Câmpani de Jos si cealalta cu clasele I-VIII în Câmpani de Sus.

Scoala cu clasele I-VIII din Câmpani de Sus este situata în centrul comunei la o distanta de aproximativ 2 kilometri de stale Sighistel, Fânate si Câmpani de Jos. Aceasta functioneaza cu un efectiv de 63 de elevi din care 12 elevi învata în clasele I-IV în regim simultan. Si în celelalte scoli subordonate elevii învata în regim simultan având câte un post de învatatoare în fiecare unitate scolara. Scoala cu clasele I-IV Fânate are un efectiv de 15 elevi, la Sighistel sunt 8 elevi, la Câmpani de Jos sunt 12 elevi iar la Valea de Sus sunt 5 elevi

Comuna Câmpani este situata la poalele muntilor Apuseni si are 2658 locuitori a caror ocupatie de baza este agricultura, ea însa fiind practicata la scara redusa datorita întinderii mici a terenurilor cultivabile. Populatia comunei este într-o usoara descrestere din cauza natalitatii reduse si a migrarii tinerilor spre tarile occidentale. În anii trecuti activitatea miniera a fost foarte dezvoltata, în zona fiind active mine de uraniu, molibden, cupru si alte metale, în aceasta activitate fiind implicati o mare parte a locuitorilor comunei. Actualmente industria mineritului este în restructurare dar somajul s-a mentinut la cote minime datorita altor companii care îsi desfasoara activitatea în regiune. printre acestea cele mai importante sunt S.C. European Drinks S.A. si S.C. European Food S.A. care au creat peste 3000 locuri de munca si unele ateliere de confectii, respectiv încaltaminte.

Viata economica a comunei este în dezvoltare, numarul societatilor comerciale este în crestere, Zona are un bun potential turistic, în comuna existând pensiuni agroturistice si zone cu potential ridicat cum ar fi Valea Sighistelului care face parte din Parcul National Apuseni, având aproximativ 160 de pesteri si satul de vacanta Vârtop, care devine cea mai importanta statiune turistica de iarna din vestul taii datorita frumusetii zonei si a pârtiilor de ski existente.

 

Dintre nevoile comunitare nesatisfacute, cea mai acuta este nevoia de cultura, în zona neexistând cinematograf, sala de spectacole, iar cel mai apropiat teatru aflându-se la aproape 100 de kilometri distanta. Tinerii din zona nu au posibilitatea de a urma un curs de dans sau arta dramatica, posibilitatile de a accesa internetul sunt limitate din morive financiare, putine familii având posibilitatea de a achizitiona un calculator.Pe raza comunei nu sunt conflicte interetnice, populatia fiind majoritatea de nationalitate româna.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY