Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Instalatii Tehnice

Instalaţii tehnice ţărăneşti

Morile de apa, de la apariţia lor şi pana in pragul epocii contemporane, morile de apa (alaturi de Pivele pentru bătut postav, Joagărele hidraulice şi ,,Căldările” pentru fiert vinarsul)au constituit cele mai avansate mijloace de productie in lumea satului nu numai din zona Ţării Beiuşului, ci şi din întreaga ţară, ca si din toate ţările continentului nostru. Consemnarea documentară este, deci, urmarea fireasca a inportanţei pe care au avut-o în procesul de producţie.

Morile de apa care le întălnim azi in satele din Ţara Beiuşuli se incadrează în trei mari grupe distincte :

-Mori cu roţi hidraulice cu aducţiune superioară;

-Mori cu aducţiune;

-Mori de apă cu turbină.

 

Joagăre hidraulice. Aceste joagăre hidraulice erau folosite la tăiatul buştenilor în scănduri de tot felul. Schimbările survenite în industria prelucrării lemnului a dus la disparitia acestor instalaţii tehnice ţaraneşti. Astazi doar iazurile deviate din albia rîurilor invecinate mai amintesc de vechile lor rosturi. De la roata hidraulica, pe principiul axului cu came, se transformă mişcarea în mişcare rectilinie, acţionănd pînza ferăstrăului care, prin mişcarea de ,,du-te-vino”, tăia buşteanul în scănduri, leţuri şi grinzi.

Pivele de postav. Batăile maielor cu mişcare oblica, în condiţii ingenioase care să permita îngrosarea uniforma a postavului, nu se mai aud de multă vreme. Prin achiziţia muzeală a fost salvat însa de la pierire un complex de instalaţii ţărănesti (compus din moară de apă, piuă de postav – numita in localitate ,,dubă” – şi vîltoare) ce se află în Ţara Beiuşuli mai exact in satul Fînate. O alta piuă de postav a fost cumpărată pentru Muzeul etnografic din Beiuş, instalaţia aşteptănd a fi pusă în valoare prin reorganizarea in curănd a acestui interesant şi frumos muzeu.

Singura şteză păstrată ,,in situ”, avand o bună parte din inventarul specific, este adăpostită într-o construcţie arhaică aflată la marginea satului Budureasa, nu departe de şoseaua care duce catre staţiunea Stăna de Vale.

Caldările pentru vinars(Palincarii). Căldarea pentru vinars (sau pălinca), este un alambic ce transformă fructele fermentate in alcool. Aproape ca nu există sat in zona Ţării Beiuşului, care să nu aibă măcar o căldare.

Documente medievale sînt edificatoare asupra număruli mare de căldări (sau pălincării), din zona Ţării Beiuşului.

Vechile căldări erau de fapt nişte oale mari de ceramică zidite pe jumătate în cuptoare de chirpici sau cărămidă. Aburii erau conduşi prin ţevi, făcute tot din lut ars, la ,,răcitor”(un alt vas de ceramică in care se condensau).

Căldările funcţionau mai ales toamna şi iarna. Erau montate lîngă un curs de apă sau lîngă o fîntănă ce putea asigura cantitatea de apă necesara pentru răcitor. Alimentarea cu apă a răcitorului se făcea manual în majoritatea satelor.

În zona Ţării Beiuşului, ca de altfel în întreg Bihorul, vinarsul (pălinca) se fierbe de două ori. Aceasta presupune reintroducerea în cazan a lichidului obtinut la prima distilare şi astfel tăria alcoolului se dubleaza, ajungănd în final la 55* – 62* grade.

Aceste instalaţii tehnice ţărănesti se regasesc in toate satele din zona Ţării Beiuşului cum ar fi:-Budureasa

-Rieni

-Briheni

-Izbuc

-Ponoarele

-Pietroasa

-Gradinari (Negru)

-Uileacul de Beius

-Borz

-Şoimi

-Şoimuş

-Remetea

-Meziad

-Josani

-Roşia.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY