Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Scoli

COLEGIUL NATIONAL "SAMUIL VULCAN" - Beius

Episcopul oradean Samuil Vulcan a infiintat in anul 1828 la Beius un gimnaziu greco-catolic, devenit in 1998 Colegiul National "Samuil Vulcan".

Samuil Vulcan a fost un mare sprijinitor al culturii romanesti, in special prin tiparirea, la Buda, si in alte locuri, a numeroase carti in limba romana intre care lucrarile corifeilor Scolii Ardelene. De aceea, in 1938, Nicolae Iorga l-a numit "ocrotitorul intregii culturi romanesti".

Gimnaziul vulcanian de la Beius a fost cea mai veche scoala valaha de la Brazda de Vest.

COLEGIUL NATIONAL "SAMUIL VULCAN" - Beius

 

COLEGIUL NATIONAL "AVRAM IANCU" - Stei

Dupa anul 1990, Grupul Scolar Industrial nr. 1 redevine liceul teoretic, iar din anul 1995 vine numit Liceul "Avram Iancu" (dupa numele eroului legendar al motilor).

Astazi, liceul, cuprinde o vasta paleta de profiluri si specializari caracteristice unui liceu teoretic (matematica-informatica, contabilitate, sanitar, etc.).

 

COLEGIUL TEHNIC "IOAN CIORDAS" - Beius

 

In anul 1884, Inspectoratul Scolar al Comitatului Bihor, constata ca la ultimul recensamant al ucenicilor din Beius si din regiunile invecinate a reiesit ca numarul acestora este foarte mare si de acea ar fi necesar pentru dezvoltarea industriei nationale si in interesul industriasilor din aceasta zona, constituirea unei scoli primare.

Scoala primeste numele "Ioan Ciordas" dupa unul dintre personalitatile istorice, martir al orasului. Ioan Ciordas a avut un model de luptator pentru cauza nationala in persoana propriului tata, parintele Mihai Ciurdariu, cel care a luptat pentru apararea limbii si a bisericii romanesti importiva tenditelor de maghiarizare ale episcopiei greco-catolice unguresti de Hajdudorog.

Pana la Marea Unire, scoala era orientata spre o pregatire pentru meseria de lucrator in comert, 473 de "ucenici de stat" absolvind aceasta specializare. In anul 1974 sunt inaugurate cursurile liceale, primele profiluri fiind prelucrarea lemnului, mecanic si electrotehnic, adaugandu-se ulterior exploatarea lemnului si silvicultura.

Dupa Revolutia din Decembrie 1989, liceul industrial isi schimba denumirea in grup scolar forestier, in cel din urma ajungandu-se la titulatura actuala.

 

LICEUL PEDAGOGIC "NICOLAE BOLCAS" - Beius

Lucrarile de constructie ale scolii incep in 1912, cu fonduri de la Budapesta, dar acestea avanseaza greu datorita razboiului si lipsei materialelor de constructii. Scoala isi deschide portile in anul 1923.

Intre 1927-1928 functioneaza ca scoala de educatoare; din 1931 pana in 1954 cand a fost tranformat in liceu teoretic de fete a functionat cu profilul de educatoare. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, scoala devine confesionala ortodoxa.
Din 1994 scoala poarta numele avocatului Nicolae Bolcas, martir al orasului.

 

GRUPUL SCOLAR INDUSTRIAL UNIREA - Stei

Grupul Scolar Industrial Unirea din Stei, ia fiinta in anul 1962, sub denumirea de Grupul Scolar Minier, continuand activitatea de pregatire a cadrelor necesare industriei miniere.

De-alungul anilor, scoala adauga noi specializari (tehnic geolog, maistru electromecanic, strungar, sudor, ecc.) schimband si denumirea in Liceul Industrial nr. 2 Petru Groza (1975), Grup Scolar Minier Petru Groza (1991), ajungand la denumirea actuala in anul 1993 cand preia profilele tehnologice de la Liceul Avram Iancu.

Din 1995, liceul se unfica cu Scoala Profesionala Auto, devenind unul dintre cele mai mari licee din judetul Bihor (peste 1.200 de elevi).

Ioan Degau/Nicolae Branda

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY