Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Orase: Beius, Stei, Vascau, Nucet-Bihor Romania.

Orasul Beius

Beius Bihor Romania

Despre Municipiul Beius se pot spune multe. Ne gasiti in Depresiunea Beiusului sau Tara Beiusului cum mai este cunoscuta, la 64 km de Municipiul Oradea, pe DN 76/ E79, coordonatele geografice 46°39′N 22°21′E. Alte localitati apropiate sunt Stei 24km si Vascau. Beiusul este un oras-cetate naturala, strajuita din trei parti de masive ale Carpatilor Occidentali. Este asezat pe cursul mijlociu al Crisului Negru.

 

Orasul Stei

Stei, nu exista un atestat documentar privind vechimea localitatii Stei, datorita lipsei unor surse sigure de informare. Primele atestate documentare le avem de pe la mijlocul evului mediu. Profesorii universitari Gh. Vlasceanu si Ion Ianos spun ca „Începuturile locuirii acestor meleaguri se pierd în negura timpului, iar atestarile documentare sunt relativ târzii. În anul 1503 Steiul era, iar în anul 1800 aparea cu actuala denumire.” În lucrarea „Pagini alese din însemnarile de calatorie prin Ardeal si Banat” se arata ca numele de „Schei” înseamna de fapt, slavi, nume ce se da uneori si nemtilor. Aceasta afirmatie este preluata si de Stefan Lupsa, care presupune ca în vechime, la Stei a existat o comunitate sporadica de slavi navalitori.

 

Orasul Vascau

Orasul Vascau (maghiara Vaskoh, din vas „fier” si kohó „furnal”) este aşezat în partea de sud-est a judeţului Bihor, pe DN 79, pe cursul superior al văii Crişului Negru, străjuit de Munţii Bihorului la răsărit şi Munţii Codru – Moma spre apus, oraşul Vaşcău şi localităţile din jurul său formează una dintre cele mai pitoreşti zone ale judeţului, fiind în acelaşi timp parte componentă a „Ţării Beiuşului”; situat în culoarul depresionar deluros, la nivelul căruia se realizează întrepătrunderea dintre Munţii Apuseni şi Câmpia de Vest.

 

Orasul Nucet

Orasul Nucet este situat la poalele Muntelui Biharia, cel mai înalt vârf din Muntii Apuseni în pitoreasca depresiune a Beiusului, la 12 km de orasul Stei.

Localitatile, Baita si Baita Plai se înscriu în perimetrul aferent al orasului Nucet, care se întinde pe o suprafata 4.111 ha.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY