Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Nucet

Orasul Nucet este situat la poalele Muntelui Biharia, cel mai înalt vârf din Muntii Apuseni în pitoreasca depresiune a Beiusului, la 12 km de orasul Stei.

Nucet

Localitatile, Baita si Baita Plai se înscriu în perimetrul aferent al orasului Nucet, care se întinde pe o suprafata 4.111 ha.

Scurt istoric

Nucet este un oras relativ nou pe harta tarii, fiind atestat documentar la 2 februarie 1956. Din punct de vedere etimologic, denumirea de Nucet este strâns legata de faptul ca aceasta localitate este marginita de o plantatie de nuci. Chiar daca istoria acestui oras este noua, istoria Vaii Baitei este mult mai veche iar ocupatia de baza în aceasta zona a fost mineritul, înca din anul 1270. Astfel în jurul anului 1600 au fost adusi aici colonisti germani, pentru a lucra în minele de cupru si metale din nordul orasului.

Relief

Orasul Nucet în ansamblul sau este situat într-o zona relief deluros-muntos, cu peisaje de o frumusete exceptionala, în multe privinte inegalabila.

În limitele perimetrului apartinator Nucetului se afla la est Piatra Graitoare, la sud limita este marcata de grupul muntos format din Vârful Magura Baitei, Vârful Casoaia si Vârful Tarnita. La limita de sud se afla Prislopul, Pietrele Negre si Piatra Muncelului. Spre nord-vest perimetrul ramâne deschis Depresiunii Beiusului.

Aerul curat, încarcat de ozon, padurile întinse, pline de viata, cascadele, multimea pesterilor, fac din zona orasului Nucet un loc extrem de cautat de catre turisti.

Clima

Media si temperaturile extreme din Nucet sunt: 7 C0 (min.-20 grade C /max. +35 grade C).

În anii 1977, 1981, 2000, 2001 au fost înregistrate furtuni si inundatii.

Hidrografia

Teritoriul orasului Nucet este strabatut de râul Crisul Baita, afluent de dreapta al Crisului Negru, care îsi aduna apele din zona Vârtop-Tapu, traversând localitatile Baita si Nucet.

Oportunitati zonale

De retinut faptul ca în zona Vârtop, la limita dintre judetele Bihor si Alba, mai precis pe teritoriul comunei Arieseni, exista o pârtie de skii, de dimensiuni destul de reduse, dotata cu telescaun.

 

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY