Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Stei

Stei, nu exista un atestat documentar privind vechimea localitatii Stei, datorita lipsei unor surse sigure de informare. Primele atestate documentare le avem de pe la mijlocul evului mediu. Profesorii universitari Gh. Vlasceanu si Ion Ianos spun ca „Începuturile locuirii acestor meleaguri se pierd în negura timpului, iar atestarile documentare sunt relativ târzii. În anul 1503 Steiul era, iar în anul 1800 aparea cu actuala denumire.” În lucrarea „Pagini alese din însemnarile de calatorie prin Ardeal si Banat” se arata ca numele de „Schei” înseamna de fapt, slavi, nume ce se da uneori si nemtilor. Aceasta afirmatie este preluata si de Stefan Lupsa, care presupune ca în vechime, la Stei a existat o comunitate sporadica de slavi navalitori.

 

Dupa acesti cercetatori, satul Stei ar data din vremea convietuirii românilorcu slavii, cei din urma fiind asimilati.

Un moment important al evolutiei istoriei noastre este Revolutia de la 1848. Acum apar dezideratele: emanciparea taranimii, realizarea unitatii si independentei, introducerea unor reforme burghezo-democratice. Ideile revolutiei au patruns în tot spatiul românesc, implicit si în satul Stei.

În primul razboi mondial armatele române, victorioase, ajung pâna pe strazile Budapestei cu plata unui greu tribut de sânge, Steiul îsi are contributia sa la aceasta victorie prin cei 7 eroi cazuti vitejeste. Marturie în acest sens este crucea din marmura alba fixata pe frontonul bisericii ortodoxe din sat. Satul a fost eliberat la 17 aprilie 1919.

Dupa însemnarile pastrate în biserica ortodoxa din Stei, rezulta ca satul avea în anul 1937: 207 agricultori, 40 muncitori forestieri, 3 fierari, 1 rotar, 95 de case, din care 70 erau acoperite cu tigla, 21 cu sindrila si 4 cu paie, satul mai dispunea de 17 carute, 11 care, 1 cântar si 2 mori.

În luna septembrie 1944 satul a fost bombardat de avioane germane care atacau trupele terestre rusesti.

În perioada care a urmat dupa 23 august 1944 a început dezvoltarea industriala a zonei. Simultan a avut loc si constructia de cartiere muncitoresti.

În 10 ianuarie 1956, prin Decretul Consiliului de Ministri nr. 12, Steiul devine oras de subordonare raionala în acelasi timp cu localitatile Nucet si Vascau. În 16 ianuarie 1958, prin Hotarârea Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Române i se schimba numele în oras dr. Petru Groza, iar în anul 1996 recapata vechiul nume – Stei. Între anii 1956 – 1960, Steiul a fost centru raional, sub numele de raionul Lunca – Vascaului, care subordona 14 comune.

Astazi, suprafata construita a orasului este de peste 125 ha, sunt 15.000 m liniari strazi, 2.000 m liniari conducte canalizare, 25.000 m linii electrice, 31.000 m liniari conducte apa potabila, 9.000 m liniari retea de termoficare, 17 ha zona si spatii verzi, 14 ha retea stradala, 60 ha zona industriala si depozite, 12 ha gospodarie comunala, 4 ha linii cai ferate. În total, orasul dispune de 496 de imobile (blocuri si case particulare) si 3047 locuinte. (material preluat din STEI 500 DE ANI – MONOGRAFIE, autor Ioan Simedre)

Date generale

Orasul Stei este situat în partea de sud a judetului Bihor, pe malul drept al Crisului Negru, la poalele lantului muntos numit Muntii Bihorului si al masivului Codru-Moma, la o altitudine medie de 240 m si la o distanta de 80 km de orasul Oradea.

Scurt istoric

Localitatea Stei este mentionata în anul 1503, sub denumirea de ”SKEY”, pe o gravura din vechea biserica a satului Seghiste. În timpul împaratesei Maria Tereza, s-a trecut la sistematizarea localitatii, toate casele fiind mutate de-a lungul soselei. În luna mai, anul 1956, satul Stei, a fost declarat oras, sub denumirea de Dr. Petru Groza. Imediat dupa revolutia din Decembrie 1989, una din masurile luate de CPUN, a fost si revenirea la vechea denumire a localitatii, respectiv la cea de Stei.

Hidrografia

Orasul este asezat pe o terasa de lunca a Crisului Negru, de o mare netezime, fiind strabatuta de afluentii acestuia, respectiv Crisul Baita si râul Sighistel.

Clima

Principalele elemente ce caracterizeaza clima orasului au fost analizate pebaza observatiilor meteo efectuate la statia Stei, situata la altitudinea de 278 m. Astfel cantitatea medie de precipitatii este de 709 l/m2, iar temperatura medie anuala este de aproximativ 100 C.

 

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY