Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Biserici de Lemn Bihor

Foto: Paul Puie / www.tarabeiusului.ro

1

 

Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Valea de Jos, comuna Rieni

Construita in 1738 de catre mesterii Fleantu Nicoara si Petrica Gheorghe, si menita sa inlocuiasca o alta biserica de lemn ajunsa intr-o stare avansata de degradare, biserica din Valea de Jos se remarca prin valoarea artistica a sculpturii ancadramentului portalului, al ancadramentului usii spre naos care reproduce o serie de motive geometrice si florale, al arcului dublou si al grinzii de mester.
Interiorul este intregit de pictura realizata de David Zugravu de la Curtea de Arges, care din pacate s-a pastrat doar partial.

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Gheorghe din Cociuba Mica, comuna Pietrosa

Image

In anul 1715 se reconstruieste biserica de lemn din Cociuba Mica, cu o parte din materialul lemnos in stare buna de la o biserica mai veche, dupa cum atesta o inscriptie de pe peretele vestic al tindei, fapt intarit si de o conscriere din 1724 in care se spune ca biserica „este acoperita cu sindrila”.

In timp, constructia a suferit o serie de modificari, incepand cu inlocuirea invelitorii din sindrila cu alta de tigla la nava si tabla la turn, „podirea” cu dusumea, marirea ferestrelor, tencuirea la interior si exterior. Poate cel mai mare prejudiciu suferit de monument a fost adus la 1901, de vopsirea peretilor la interior in vopsea in ulei, fiind astfel acoperita pentru totdeauna pictura ce fusese executata de David Zugravul

__________________________________________________________________

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Copaceni, comuna Sambata

Image

Construita probabil in secolul al XVII-lea undeva intre satele Copaceni si Vintere pe care le deservea, biserica de lemn din Copaceni a fost mutata in locatia actuala in a doua jumatate a secolului XVIII.

Planul acestei constructii este unul particular: se asemana cu o corabie datorita faptului ca tinda si absida sunt incaperi poligonale, cu peretii oblici destul de lungi. Peretii nu sunt din barne fasonate, ci din „blani” – dulapi din de gorun sau stejar ce se leaga la colturi in cheotori cu crestaturi complicate.

__________________________________________________________________

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Goila, comuna Cabesti

Image

Construita indata dupa 1750, bisericuta din Goila este una modesta, insa aproape neschimbata de la momentul constructiei. Peretii bisericii nu au o linie verticala ci una oblica, amintind parca de functiile unor contraforturi, si sunt acoperiti azi cu un strat gros de ceamur, peste care s-au asternut straturi succesive de var.

Usile altarului sunt minunat pictate pe panza de David Zugravu la 1764. O serie de icoane pe sticla, toate realizate la Nicula impodobesc peretii bisericii impreuna cu frumoase stergare realizate de femeile din sat.

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Nicolae din Gurbesti, comuna Cabesti

Image

Daca pana undeva la sfarsitul secolului XVIII o alta bisericuta de lemn deservea satele Josani si Gurbesti, la 1799 a fost construita actuala biserica de lemn din Gurbesti.

Constructia are dimensiuni modeste: 10 m lungime si o latime de numai 4,4 m. In 1851 biserica a fost renovata, adaugandu-i-se o serie de elemente constructive de rezistenta, mai tarziu fiind tencuita atat in exterior cat si in interior. In 1974 a fost acoperita cu tabla zincata. Nu este pictata, decat iconostasul si usile altarului.

__________________________________________________________________

Biserica Sf.Arhangheli Mihail si Gavril din Luncasprie, comuna Dobresti

Image

Luncasprie, sat pitoresc rasfirat pe coline si pe firul vailor care se varsa in valea cu acelasi nume, are, inca din 1725 o biserica de lemn, simpla, in mijlocul cimitirului cu cruci masive de piatra. Documente anterioare, din 1625, atesta existenta unui alt locas de cult, tot din lemn, probabil mult mai veche.

Biserica actuala, cu un plan foarte simplu, cu nava dreptunghiulara si absida nedecrosata, realizata din barne groase de gorun, a fost acoperita atat la interior cat si exterior cu strat destul de gros de tencuiala in anii 1935-1936, astfel, acoperindu-se o parte din pictura peretilor. Tot atunci invelitoarea de sindrila a fost inlocuita cu una din tigla.

__________________________________________________________________

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Mierag, comuna Tarcaia

Image

Conform documentelor vechi, in anul 1748 satelor Mierag si Tarcaita li se aproba o cantitate de fier pentru biserici, nefiind sigur daca pentru construire sau reparatia unora care existau deja. Este in schimb sigur ca, la 1756, la Mierag „Biserica acum se construieste”. Ulterior, cladirea a suferit o serie de transformari si renovari, culminand cu cea din 1925, cand sindrila de la acoperis a fost inlocuita cu tigla si tabla zincata la turn.

Biserica de lemn din Mierag este destul de mica, dar frumos impodobita cu pictura si crestaturi. Portalul, usa de la naos, cei sase stalpi ai prispei, consolele de la peretii navei sunt sculptati in adancime, cu diverse motive. Inscriptia pastrata pe un perete al bisericii atesta faptul ca, la 1783, un zugrav din Kosice, Samoki Teodor din Kassa a pictat biserica la interior.
Doar usile diaconesti ale bisericii sunt zugravite de altcineva, indiciu fiind stilul diferit al picturii.

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Mucenic Teodor Tiron din Rieni

Image

La 1754 era terminata o biserica de lemn la Rieni, care inlocuia o biserica mai veche, tot din lemn, acoperita de sindrila. O pisanie crestata pe barna orizontala a portalului atesta acest lucru: „1754. Mester Tulea Ilie”.

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Gheorghe din Saca, comuna Budureasa

Image

Biserica din Saca pastreaza unul dintre cele mai vechi clopote din Bihor, datand din 1645, dovada a existentei unei locas de cult foarte vechi inca din acele timpuri, despre care insa nu stim nimic. Asezata in mijlocul satului Saca, actuala biserica a fost cumparata din satul vecin Nimaiesti, demontata si reconstruita, in paralel cu inlocuirea barnelor slabite din vechiul lacas de inchinaciune.

Peretii au fost tencuiti atat la interior cat si la exterior cu un strat de ceamur (pamant amestecat cu pleava). Arhaicele ferestruici de la absida se pastreaza pana azi, bucatile de sticla fiind prinse in rame de plumb asemenea tehnicii intalnite la vitraliile edificiilor medievale.
Singura pictura din biserica este cea de la iconostas, datand din a doua jumatate a secolului XIX.

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Teodor Tiron din Bratesti, comuna Rabagani

Image

Initial fiind construita pentru a deservi satul Sitani, biserica de lemn a fost adusa la Bratesti in anii ’70 ai secolului trecut. Construita in anul 1738 prin contributia tuturor locuitorilor din Sitani, biserica este bine proportionata, fiind decorata cu pictura (datand la 1863, aflata in stare proasta) si cu o serie de crestaturi in lemnul portalului, a arcului dublou si a grinzii tirant.

Un strat de tencuiala a fost adaugat in anul 1918 odata cu invelitoarea din tigla ce o inlocuia pe cea anterioara, din sindrila.

Biserica Sf. Ioan Gura de Aur din Stancesti, comuna Buntesti

Image

Documente ale vremii atesta ca la 1752 biserica se construia, dar alte documente atesta existenta inaintea acesteia, a unui alt locas de cult, mai vechi, care, la 1724 era probabil in renovare, pentru ca un conscriptor mentioneaza ca aceasta „nu este acoperita”.

Avand o nava dreptunghiulara si o absida patrata, masurand in total o lungime de 11 m, o latime de 4,5 m si o inaltime de 20 m, biserica din  Stancesti (sau din Broaste, numele mai vechi al localitatii) este una dintre cele mai armonios proportionate biserici din lemn din judetul Bihor.

Pictura interioara, care din pacate se pastreaza doar pe portiuni mici, este una foarte valoroasa fiind realizata de catre David Zugravu de la Curtea de Arges. Crucile de eroi de la exterior, precum si acoperisul de sindrila cu un turn avand o forma frumoasa, aduc si ele un plus de farmec lacasului de cult din Stancesti.

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Sebis, comuna Draganesti

Image

Pe locul unei alte biserici, atestata inca din 1724, s-a construit un nou edificiu, din lemn, intre anii 1755-1764, ea urmand a servi si altor sate invecinate (Belejeni, Tiganesti). Barnele masive ale peretilor, cat si acoperisul foarte inalt (cel mai inalt din Bihor), mult evazat in exterior, au facut ca edificiul sa reziste in conditii destul de bune pana astazi. Din fericire, unele interventii ca cea din 1959 cand turnul a fost acoperit cu tabla galvanizata au fost refacute, astfel incat acum, in mare parte biserica arata cum trebuia sa arate in momentul construirii ei.

De deosebita importanta este pictura interioara a bisericii, realizata de David Zugravu de la Curtea de Arges, care insa este afectata de un strat de fum gros dar si de influenta negativa a apei care, cu decenii in urma, a patruns in interior prin invelitoarea subreda. Minunate sunt si elementele decorative crestate in lemn: arcul dublou este crestat cu funia si rozete in relief, portalul cu o bogatie in elemente similara cu bisericile de lemn din Rieni si Mierag (funii, rozete, lujere, flori de crin), dar si usa bisericii cu o feronerie arhaica dar frumoasa.

__________________________________________________________________

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Talpe, comuna Draganesti

Image

In 1731, in conformitate cu inscriptia crestata in barnele portalului de la incaperea barbatilor, se consemneaza construirea unei biserici noi de catre mesterul Lupu din Mizies, care sa inlocuiasca o constructie mai veche, tot din lemn. Actuala infatisare a monumentului este consemnata in perioada interbelica sau chiar mai recent, cand a fost inlocuita invelitoarea de sindrila cu cea actuala din tigla si tabla la turn.

Ca elemente decorative amintim: cheotorile cu crestaturi complicate de colturile edificiului, barnele cu rozete fixate in perete, cruci de eroi si cenotafe multicolore atarnate la exterior, grinda tirant cu motivul franghiei intrerupta din loc in loc de rozete inscrise in cercuri, ancadramentele de la naos si pronaos. Din pacate, la interior biserica a fost varuita, astfel incat nu se poate sti cu certitudine daca a fost candva sau nu pictata.

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Ioan Teologul din Bradet, comuna Buntesti

Image

Situata in mijlocul satului, pe un promontoriu inaltat natural, biserica de lemn din Bradet domina satul si imprejurimile. Construita in 1733, biserica actuala inlocuia o alta biserica mai veche, tot cu hramul „Sf. Ioan Teologul” si tot din lemn, care la 1724 era „in stare de daramare”, dupa cum o inregistra conscriptorul. Totodata, documentele consemneaza faptul ca „satul a construit biserica”, prin aportul enoriasilor.

Biserica din Bradet se remarca prin bogatia decoratiunilor: franghia rasucita este sculptata de jur imprejurul constructiei in barnele mediane ale peretilor; la colturi se gasesc console cu retragere in trepte, de la capatul barnei din cununa spre suprafata verticala a peretelui; consolele de la peretii naosului sunt imagini inversate ale „capului de cal”; portalul bisericii este unul caracterizat drept „neobisnuit de monumental” datorita bogatiei in decoratiuni, remarcandu-se motivele „coarnelor berbecului”, „funia rasucita”,  „inima” sau poate „frunza plopului”, „crucea cu brate duble” care sunt exceptional armonizate.

Din pacate, interventiile recente nu au pastrat acoperisul din sindrila, acesta fiind inlocuit de unul din tabla, care denatureaza si strica aspectul bisericii.

Începutul acestei biserici este fixat de o pisanie lunga peste intrarea în naos, care retine urmatoarele: "Ac[e]asta sf[â]ta si Dumnezaiasca beseareca sau facut în zilele pre luminatului împaratului al sasele Liopoldu Karliusu, mesterii carei au facut beseareca aceasta în satu în Bra[de]tu au fost din tinutul Abrudului anume Mandrutul si cu Briciu Craciun, iara mitropolitu au fost Vitanchie, mitropolit crestin, si toti br[a]dat[a]nii cu batrani si cu tineri sau nevoit cine cu ceau putut sau nevoit, de au facut aceasta sf[â]nta Dumne[ze]iasca beseareca, iara când au fost de la nasterea lui Hs valeat 1733, - iara de sar afla cineva nebun sa gandeasca cu raotate asupra ac[est]ei sf[i]nte beseareci sa slob[oa]za pre [ea] foc sau alta stracaciune sa fie afurisit si anaftema de trei 318 de parinti sf[i]nti din Nechie amin - scrisam e[u] popa Vasilie. Iara acel preut ce va sluji întru aceasta sf[â]nta beseareca sa zica sa le erte D[umne]zau pacatele mesterilor si tuturor cine au agiutat la sf[â]nta beseareca."

Pe iconostas, în jurul usii împaratesti se poate citi partial pisania lasata de pictorul David Zugravu de la Cutea de Arges: "Ani D[o]mnulu[i] 1750 sau zugravit David ... nou facut si sau zugravit fiind si ... Pusla Ion si Po[pa] Mihai. Foarte tare au star[uit]..."

__________________________________________________________________

Biserica Sf. Trei Ierarhi din Varaseni, comuna Rabagani

Image

Istoria bisericii de lemn din Varaseni este una complicata: construita in satul Ghighiseni (pentru a servi satele Ghighiseni, Petrileni si Zavoieni) la 1743, constructia este vanduta in 1931 Internatului Diecezei din Beius, unde ramane pana in 1961 cand este donata satului Varaseni.

Monumentul este unul pitoresc, bogat in elemente decorative crestate, iar pictura interioara, realizata in 1833 de catre zugravul Lapausanu Ioan de la Jula, se pastreaza fragmentar.

__________________________________________________________________

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Totoreni, comunaTarcaia

Image

Una dintre putinele biserici de lemn din Bihor sigur datata, si totodata una dintre putinele mai vechi de secolul XVIII, monumentul din Totoreni a fost construit la 1697, dupa cum reiese dintr-o pisanie crestata pe una din barnele peretelui vestic al pronaosului. Peretii sunt realizati din lemn de gorun, taiati doar din topor, fara utilizarea fierastraului, sistemele de prindere al cheotorilor sunt realizate in „coada de randunica”.

Un fapt demn de a fi mentionat este existenta unei prispe (denumita „perindele”) de-a lungul naosului, care inainte a fost probabil o incapere, al carei functie, conform traditiei orale pastrate, ar fi de inchisoare pentru femeile stricate, fapt confirmat si de urmele vizibile la talpa prispei si de alte elemente de detaliu. Cel asezat cu mainile in jugurile perindelelor de la Totoreni nu suferea o tortura fizica, insa era supus oprobriului public, oamenii aruncandu-i cuvinte de ocara in momentul iesirii din biserica.

Se poate admira la acest monument bogatia crestaturilor: arcul dublou si grinda tirant, portalul naosului si cel al tindei care este o adevarata broderie in lemn; dar si existenta crucilor de eroi fixate la exteriorul peretilor.
Pictura, realizata la 1818 de catre Simion D

__________________________________________________________________

Biserica Pogorarea Sf. Duh din Tarcaita, comuna Tarcaia

1796 este anul terminarii bisericii de lemn din Tarcaita, consemnata intr-o crestatura din stanga portalului de intrare in biserica, fapt confirmat si de documente ale vremii. Planul bisericii este desfasurat dupa arhetipul cunoscut, compus din pronaos, naos si absida altarului poligonala, decrosata. Modernizarile ulterioare (turnul a fost acoperit cu tabla, iar sindrila de acoperis a fost inlocuita cu tigla, o noua intrare pe latura vestica a fost taiata) au schimbat partial imaginea monumentului.

Pictura interioara a bisericii se mai pastreaza, insa este destul de stearsa.

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY