Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Obiective turistice Chiscau, Pestera Ursilor, Muzeul Etnografic "La Fluturi"

 

Muzeul Etnografic "La Fluturi"

chiscau muzeul la fluturi chiscau la fluturi chiscau la fluturi

La doar 300m de cunoscuta "Pestera Ursilor" in satul Chiscau (comuna Pietroasa) din judetul Bihor, Aurel Flutur a intemeiat un senzational muzeu etnografic particular. Intemeietorul (zis si "Domnocu") acestui muzeu cu peste 2000 de obiecte, a inceput sa stranga obiecte vechi de peste 30 de ani, reusind sa salveze de la disparitie o serie de obiecte de arta populara, vestigii istorice si etnografice. De exemplu prin 1980, pe cand era taximetrist in orasul Stei, el a salvat un raboj agricol de la 1860, unic in Europa. Printre cele peste 2000 de exponate se afla si o locomobila fabricata in Ungaria care dateaza din 1910. Utilajul secular este o masina de forta, deplasabila, pe roti, functionabila inca. Acesta este una dintre cele mai valoroase piese din colectie. Ar fi mai multe de spus si multe obiecte de enumerat, dar deocamdata va invitam sa aruncati o privire pe sectiunea de fotografii, iar pentru alte detalii oricine este invitat la fata locului, mai ales ca nu costa nimic.Iar in caz ca ajungeti la fata locului nu ezitati sa-i puneti intrebari colectionarului deoarece "fiecare obiect are povestea lui"dar valoarea lor este inestimabila.

Pestera Ursilor

A fost descoperita la 17 septembrie 1975, când în urma unei dinamitari în cariera de marmura de la Chiscau, în masiv s-a format o spartura prin care a coborât artificierul miner Curta Traian din localitate. Dupa cercetarile stiintifice de rigoare, o parte a pesterii a fost amenajata si electrificata, fiind data în exploatare turistica la 14 iulie 1980. (Cai de acces: pe DN 76 Oradea-Deva, cu derivatie la km 86 în comuna Sudrigiu, apoi înca 16 km pâna la Chiscau).

Chiscau

Pestera Ursilor nu primeaza prin dimensiuni, ci prin fantastica aglomerare de formatiuni speologice, fiind din acest punct de vedere, un unicat în rândul pesterilor amenajate pentru turism.

Tot aici se gaseste un mare numar de resturi fosile ale ursului de caverna (Ursus spelaeus) disparut de aproximativ 15.000 de ani.
Intrarea în pestera se face printr-un pavilion de exploatare turistica. Lungimea totala este de peste 1.500 m, din care nivelul inferior are lungime de aproximativ 700 m si este închis turistilor fiind rezervatie stiintifica (sector de Clasa A).

Partea superioara este amenajata cu trotuare, balustrada, pe o lungime totala de 847 m si se compune la rându-i din trei galerii, în ordinea vizitarii: Galeria "Ursilor", Galeria "Emil Racovita" si Galeria "Lumânarilor". Prima galerie este putin mai saraca în formatiuni, bogata în schimb în resturi scheletice ale ursului de caverna, adevaratele frumuseti fiind concentrate în celelalte doua galerii. Iesirea se face printr-o fantastica galerie ornata cu stalagmite în forma de lumânari, ultima sala fiind simbolic denumita "Sfatul Batrânilor".

 

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY