Login

Register

User Registration
Login Close
---

---
Cumpara CANA Tara Beiusului
Cazare transport anunturi shop
A+ A A-

Grota Farcu - Rosia (Peştera cu Cristale)

Peştera Farcu (Peştera cu Cristale)
L=251 m D=16(-8,5;+7,5)m

Peştera Farcu, cea mai importantă cavitate din perimetrul cercetat, se găseşte la 195 m de la intrarea în galeria minieră. Accesibilă prin intermediul a 3 deschideri, dintre care una este închisă cu o poartă metalică. Peştera este formată în principiu dintr-o galerie cotită, relativ largă şi înaltă, cu secţiuni eterogene, la care se racordează un scurt nivel superior şi 5 puţuri închise în fund de sac. Raportat la intrarea principală (nr. 3) spre nord se desfăşoară o galerie ascendentă meandrată, relativ strâmtă (1- 1,5 m), din care la cota +5 se desprinde nivelul superior. Din acel punct galeria îşi măreşte dimensiunile (3/3,5 m) şi după 8 m parcurşi devine descendentă. Segmentul final al sectorului nordic are 22,5 m lungime, iar dimensiunea galeriei atinge pe alocuri 5/5 m. Galeriei principale i se racordează 4 laterale descendente, terminate cu puţuri închise în fund de sac (3 la număr) respectiv interceptate de galeria minieră.

Pestera Farcu

Sectorul sudic debutează cu o galerie uşor descendentă care se lărgeşte progresiv până la 4/4 m, atins în punctul de racord cu nivelul superior. Din acel punct galeria se lărgeşte şi mai mult, atingând 5/10 m în dreptul unei cupole freatice, pentru a se închide brusc după un parcurs de 39 m. Micul nivel superior este format dintr-o galerie ascendentă, lungă de 19 m, care prin intermediul unui puţ debuşează în sectorul nordic şi prezintă în zona mediană o laterală puternic descendentă.

Din punct de vedere morfometric Peştera Farcu are o dezvoltare de 251 m şi o denivelare de 16 (-7,5;+8,5) m. Extensia este de 76,5 m, de unde rezultă un coeficient de ramificaţe egal cu 3,2. Din totalul de galerii 66 m sunt pasaje verticale, valoare care reprezintă 26,2% din dezvoltare.

Peştera Farcu este o cavitate de tip geodă, fără intrare naturală penetrabilă, care evidenţiază doar forme generate de un regim înecat de curgere, neafectate ulterior de remodelarea vadoasă. Cavernamentul s-a format într-o perioadă carstogenetică anterioară în comparaţie cu cea actuală, în cadrul unui acvifer ale cărui puncte de alimentare şi descărcare nu au putut fi identificate. O coborâre bruscă a cotei nivelului de bază local a determinat transferul cavităţii direct într-un regim fosil, fără trecere prin faza vadoasă.

În momentul descoperirii sale, prin prisma bogăţiei speleotemelor, Peştera Farcu a fost considerată o adevărată bijuterie, remarcabilă fiind printre altele abundenţa şi mărimea cristalelor de calcit, respectiv existenţa unor stalactite-macaroană cu lungimi de până la 1,5-2 m. Din nefericire cavitatea a fost aproape complet devastată de mineri, care chiar şi în zilele noastre mai oferă spre vânzare "suveniruri" din Peştera Farcu.

Sursa: www.speozet.ro

Cauta in site

PANTANO
RECLAMA TA  la tara Beiusului EMF EXTREME WEST COMPUTERS BEIUS STIRI DOI LUPI APUSENI HUNTING GUARDIA SECURITY